Bebeklerde Ağız ve Diş Sağlığı

Bebekler ilk dişlerini çıkartır çıkartmaz temizlemeye başlamak en doğrusudur. Bebeklerin dişleri gazlı bez ya da yumuşak bir diş fırçası ile temizlenir. Bebek emzirildikten sonra dişleri ve diş etleri gazlı bezle silinir veya fırçalanır. Diş fırçasının daha da yumuşaması için fırçalamadan önce ılık suda bekletilebilir.

Anne babalar ve çocuğun bakımıyla ilgili kişiler öncelikle kendi ağız bakımlarına dikkat etmelidir. Bunun aksi bebeklerin ve çocukların ağız sağlığını olumsuz etkiler. Çürüğe neden olan bakteriler ağız içinde konumlanır. Bunların çocuğa bulaşmasını engellemek için gereken önlemlerin alınması gerekir.

Bebeklere verilecek yemeğin tadına bakmak için aynı kaşığı kullanmak, yemeği soğutmak için üflemek bakterilerin bebeğe bulaşmasına sebep olur. Özellikle bebeklerin süt dişlerini sürmeye başladığı dönem olan 18. aydan itibaren buna dikkat etmek gerekir.

Diğer yandan sıklıkla bebeklerin ağzı ve dişleri kontrol edilmeli, dişlerde oluşabilecek lekelenmeler izlenmelidir.

Bebeklerin Diş Çıkartma Belirtileri Nelerdir?

  • Uyku düzeninde aksaklıklar ve bozukluk
  • Huzursuzluk ve huysuzluk
  • Elinde olan her şeyi ağzına götürme
  • Beslenme alışkanlıklarında ve düzeninde bozukluk
  • Tükürüğün artması
  • Ateş

Diş Çıkartma Sırasındaki Sorunlar Nasıl Azaltılır?

Bebeğin diş etlerine temiz bir bezle parmak masajı uygulanabilir. Bu işlemde aşırı basınç yapılması diş etine zarar vereceğinden dikkatli olunmalıdır.

Meyve filesinin içine havuç gibi sert gıdalar koyulur. Bebeğin eline verilir. Böylece hem diş etlerini kaşıması, hem de havuç suyunu emmesi sağlanır.
İçinde sıvı dolu olan, soğutulmuş diş eti kaşıyıcıları bebeğin eline verilebilir.
Doktorun önerdiği pomat ve jeller kullanılabilir.
Doktora danışılmak suretiyle uykusuzluk ve huzursuzluk için parasetamol içerikli ilaçlar kullanılabilir.
Ateş de görülen çocuklarda gribal tablo ortaya çıkarsa hemen çocuk doktoruna başvurulur.

Bebeklerin Süt Dişlerinin Çıkması Ne Zaman Biter?

Bebekler doğduğunda süt dişleri, diş etlerinin altında şekillenmiş olarak beklemektedir. Süt dişleri altı aylık bebeklerde çıkmaya başlarlar. İlk süt dişinin çıkma zamanı her bebekte değişebilir. Genellikle ilk olarak alt çenedeki ön dişler, bunların ardından üst çenede öndeki dört diş çıkar. Ardından alt dişlerin iki tanesi daha çıkar. Bu süreçten sonra bebeklerin ağzındaki diğer dişler de yerlerini almaya başlarlar. Bebekler 24 aylık olduklarında ağızlarında toplamda 20 tane diş olması gerekir.

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar ve Düşer?

Süt dişlerinden olan;

Keser dişler 6 – 12 ay arası çıkar, 6 – 7 yaşında düşer.
Yan keser dişler 9 – 16 ay arasında çıkar ve 7 – 8 yaşında düşer.
Köpek dişleri 17 – 24 ay arasında olan bebeklerde çıkar ve 9 – 12 yaş arasında düşer.
Birinci azı dişi 12 – 19 ay arasında çıkar ve 9 – 11 yaş arasında düşer.
İkinci azı dişi 23 – 33 ay arasında çıkarak 10 – 12 yaş arasında düşer.

Biberon Çürüğü Nedir?

Bebeklerin özellikle üst çenedeki ön dişlerinde görülen, diğer dişlere hızla yayılan ve sık rastlanan bir çürük tipi olan biberon çürüğü bebeğin emzirerek ya da biberonla uyutulmasından dolayı oluşur. Çürüğü oluşturan biberon değildir. Çürük şekerli, ballı ve pekmezli mamadan ve anne sütünden dolayı oluşur. Gece boyunca bu gıdaların bebeğin dişiyle temas etmesi uygun değildir.

Menü